bagt havtaske - kartofler - blomkåls salat og hollandaise sauce

Sommer er over os, selvom den er svær at få øje på herhjemme i Danmark. når ferien står på en tur til den nordvestjyske kyst betyder det også masser af fisk på tallerkenen. I dette tilfælde var det dagens frisk fangede fisk som bestod af Havkat, en lækker og fast fisk i kødet og til priser der er langt lavere end man finder dem i storbyerne.
4 Pers.
Bagt havkat
1kg Havkat filet (anden hvid fisk kan også bruges)

1 bundt dild

1 citron

salt

peber

olivenolie

Rens og skyl havkat fileten, fjern evt. rester af ben og placer den på en bageplade på et stykke bagepapir.
kom salt, peber og et bund hakket dild henover fisken sammen med en god slat olivenolie. brug hænderne til at smøre blandingen godt ind i fisken og til sidst tynde skiver citron placeres henover fisken.
Bag i ovnen ved 180 grader varmluft i 15 min.

Tilbehør

1,5kg nye kartofler

500g nye gulerødder

50g smør

salt

peber

Pil og rens kartoflerne, kom dem i en gryde med letsaltet vand. Lad dem koge op ved fuld varme og skru derefter ned på middel varme så de ikke koger over. kog i 10 min. og mærk på dem med en skarp kniv. De skal være halv kogte. sluk derefter blusset og lad dem stå i 10-15 min. med låg på, derefter har du perfekt kogte og faste kartofler.

Gulerødderne skylles og renses, lad det øverste af toppen blive på. varm en stor pande ved middelvarme, smelt smørret og kom gulerødderne ved, drys lidt salt og peber over og lad gulerødderne simre i ca. 15-20 min. indtil de er møre, vend dem jævnligt.

Blomkåls salat
1/2 blomkål

2 dl. frisk bælgede ærter

1 spk. sød sennep

2 spk. olivenolie

1 stk. sukker

salt

peber

1/2 citron

Snit blomkålen i tynde skiver, bland den med frisk bælgede ærter. Ved siden af blandes olie, sennep, saft af citron, sukker, salt og peber.
Smag dressingen til med surt, sødt og salt og bland den med blomkålen.
Lad gerne salaten stå og trække lidt inden servering.


Hollandaise sauce
6 pasteuriserede æggeblommer (3 bægre)
300g . smør (gerne usaltet)
2,5 spk. hvidvinseddike
3 spk. vand
1 citron
salt

smelt smørret i en mindre gryde/kasserolle ved lav varme, skal forblive lunken. når smørret er smeltet, kommes æggeblommer, eddike og vand i en anden kasserolle og varmes let op under kraftig piskning til konsistensen er tyknet og der trækkes streger i massen ved piskningen.
nu tages æggemassen af varmen og smørret hældes i en tynd stråle ved under konstant piskning, så smørret optages i æggemassen. når konsistensen er tyk og cremet, kommes citron og salt i og tilsmages.
Saucen kan ved lav varme og konstant piskning, varmes yderligere. men denne sauce er ikke en varm men lun sauce da den aldrig må overstige 60 grader, ellers skiller den.

Server straks.

Kommentarer