Tarteletter med høns i asparges

En rigtig mormorklassiker som aldrig går af mode, den er ikke udnævnt som dansk nationalret, men kandiderer om noget til det.
Min version er ret klassisk og bygger på at smage retten ordentlig til.
Da det ikke er sæson for friske asparges, har jeg benyttet mig af dåse udgaven.

Foruden tartelletter kan der komme så meget andet godt ud af en hel kogt kylling, der bliver nedenfor beskrevet flere muligheder med det overskydende
20 stk.

1 Majskylling 1400g

2 Zitauer løg

3 fed hvidløg

1 porre

3 gulerødder

10 laurbærblade

1 kvist rosmarin

1 kvist timian

20 sorte peberkorn

Olivenolie

Rens grøntsagerne grundigt og skær i grove stykker. Svits løg. hvidløg, peberkorn og gulerødder i en stor suppegryde med en god slat olivenolie. Dernæst tilsættes porre og den hele kylling, der er renset for indvolde.
Nu kommes 5 liter vand henover og krydderurterne kommes ved, når suppen nærmer sig kogepunktet skummer den op og skummet tages fra, da dette giver en bitterhed
Lad det hele koge i ca. 2 timer. Sluk komfuret og lad kyllingen køle af i suppen, gerne 4-5 timer, da kyllingen trækker væske til sig. Har du ikke tid til dette, så lad den blot ligge en times tid, tag kyllingen op og pluk kødet af og sæt til side.
Væsken sies over i en anden stor gryde og grøntsagerne kan enten smides ud eller blendes med noget af kogevæsken og blive til en glimrende sovs, kan sagtens fryses.


Resten af væsken (ca. 4l) koges ind til den er reduceret til ca. halvdelen. og sættes til side.

Tartelet fyld.

50g smør

2 spk. hvedemel

400g asparges snitter i lage

0,5l suppevæske (Ovenstående opskrift)

1/4l piskefløde 38%

salt

peber

Smelt smørret i en gryde eller sauté pande ved middelvarme, når smørret er smeltet tilsættes melet imens der piskes kraftigt. Når melet er optaget kommes først lagen fra asparges ved, dernæst hældes suppevæsken en dl. ad gangen ved under kraftig omrøring. Pas på saucen ikke bliver for tynd. Til sidst kommes fløden ved og saucen bringes op at koge og smages til med salt og peber inden kyllingekød og asparges vendes forsigtigt. Smag til mange gange og den skal nok have en del salt, da suppevæsken ikke er saltet på forhånd.

Den overskydende suppevæske smages til med salt og fryses ned til en lækker hønsekødssuppe. Tag evt. halvdelen af suppevæsken og kog yderligere ind til en kraftig hønsefond der giver en fantastisk sovs til fjerkræ.

Anret.

20 tartelet skaller

1 bundt kruspersille

1 portion tartelet fyld

varm tartelet skallerne i ovnen i 2-3 min. ved 200 grader, anbring dem på et stort fad, kom 1-1,5 spk. tarteletfyld i hver, kom lidt friskkværnet peber og hakket persille over, server straks og dine gæster vil blive henrykte.


Kommentarer