Gammeldags kyllingesteg

En god gammel søndagsklassiker med sovs og kartofler. Her i en meget lidt ændret moderne udgave, med stegte kartofler.
4 Pers

1 Majskylling ca. 1400g
- 1løg
- 2 fed hvidløg
- 1 citron

1,5 kg små kartofler

200g ærter (frost er fint)

Olivenolie

Salt

Peber


Sovs

1/2 l hønsefond eller bouillon

1 skalotteløg

2 fed hvidløg

2 kviste timian

4 salvie blade

3 spk. balsamico eddike

1/2 dl. portvin eller rødvin

1/4 l madlavningsfløde

Rens kyllingen, gnid den indvendigt med salt og peber og fyld den med hvidløg, løg og citron der lige er skåret i grove stykker.
kom lidt olivenolie over skindet og drys med salt og peber. Placer kyllingen med brystsiden opad, på en grillrist med en bradepande under.
Stil kyllingen ind i en forvarmet ovn på 180 grader i 75 min. (Hvis du har en grill eller gasgrill, kan denne med fordel bruges da du skal have kartofler i ovnen også).
Tag kyllingen ud og lad stå og hvile under klæde.
 
Kartoflerne skylles og renses, store kartofler deles i to, vendes med olivenolie salt, peber og kommes i et ildfast fad. Stilles i ovnen ved 180 grader på intervalgrill i 30-40 min. eller indtil de er møre. Hvis du ikke har intervalgrill kan det gøres med 20 min. på alm. ovn og så 15-20 min under grill. Du får de lækreste stegte kartofler.

Sovsen startes med at hakke løg og hvidløg groft, svits dem kort i en pande eller gryde med lidt olivenolie, dernæst kommes balsamico ved og koges helt væk, et godt tip er at når det ikke længere lugter kraftigt af eddike er det reduceret tilstrækkeligt. Dernæst kommes, portvin eller rød vin ved og også dette koges næsten væk så alkoholen forsvinder. Til sidst tilsættes hønsefond, timian og salvie blade, skru ned for varmen så det simre og lad det koge ind til 1/3 og madlavnings fløde tilsættes og simrer videre i 5 min. Hvis en mørkere farve på sovsen ønskes kan lidt kulør bruges.

Ærterne dampes kort og anret det hele på et stort fad.

Kommentarer