Bøf Bearnaise og fritter

Mums mums og atter mums. Hvem kan ikke lide en god bøf med bearnaise sovs og hjemmelavede fritter.
Kødet er fra Fru Møllers Mølleri's slagter i Odder og kan bestemt anbefales.




2 Pers.
2 stk. Entrecoté 250g
3 Store Bagekartofler
3 skalotteløg
100g bønner
4 æggeblommer
200g smør (saltet)
4 stængler estragon
1/2 dl kørvel
hvidvins eddike
Æblecider eddike
salt
peber
1l raps olie

Hele retten tager ca 45 min. at lave og når man er igang så er det koncentreret. Start med at tage bøffer og æggeblommer ud og lad det ligge på køkkenbordet og få lidt temperatur, dette er vigtigt for den senere tilberedning.

Syltede skalotteløg
Skær 2 skalotteløg i tynde ringe og kom dem i en skål sammen med 2 spk. æblecider eddike, 4 spk. vand og 1 spk. sukker. Rør det hele sammen så sukkeret opløses og lad stå indtil anretningen. 

Pomfritter  
Nu skal du igang med pomfritterne. Skræl og skær kartoflerne i store stave ca. 1x1 cm. tykke. Kom dem i en gryde med let saltet vand og få det op at koge, når det koger sættes et ur på 5 min. og derefter tages kartoflerne af og vandet hældes fra (hæld lidt af kogevandet over i en skål), lad kartoflerne dampe af i en sigte.
Lad stå indtil du er færdig med Bearnaise sovsen

Tag en stor gryde og kom 1l rapsolie i og tænd på middelhøj varme. Olie skal være så varm at fritterne bliver mørkebrune på ca. 2-3 min.
Tag en enkelt kartoffel til at starte med.
Derefter laves fritterne  af 2 omgange så der ikke er for mange i af gangen, dryp af og kom rigeligt med groft salt over.
Server straks eller kom i et ildfast fad på 150 grader i ovnen for at holde dem varme.



Bearnaise sauce.
For at lave bearnaise sovs skal der først laves en bearnaise ekstrakt.
Denne laves af 1/2 dl hvidvinseddike, 1 dl vand, 1 hakket skalotteløg og 2 stængler fransk estragon.
Få blandingen op at koge og kog ind til du har en lille halv dl. tilbage.
Imens bliver 200g smør smeltet ved svag varme og sigtes ren.

Nu går processen igang og det vigtige her er at temperaturerne på ingredienserne ikke er alt for forskellig.
Kom 4 æggeblommer, 2 spk. bearnaise ekstrakt, 2 spk. vand og en knivspids salt i en kasserolle og tænd på meget svag varme imens du går igang med at piske, du må ikke stoppe piskeriet nu. Pisk indtil æggemassen begynder at samle sig og tykner så du kan se piske striber. Tag gryden af varmen.
Nu hældes smør i en meget tynd stråle i imens der piskes og smørret skal hele tiden optages  i blandingen.
Denne proces fortsætter til alt smørret er brugt og du har en dejlig tyk og cremet sauce.
Kom finthakket estragon og kørvel i og smag til med lidt salt.

Varm saucen igennem lige inden servering men stadig ved svag varme. Får den høj varme skiller den.

Tip!!! Er du så uheldig at saucen skiller kan den måske redes. Prøv først med lidt af kogevandet fra kartoflerne, bare en spk. Dette kan muligvis samle den igen og bliver den for tynd kan man med en stavblender gøre saucen tykkere.

Dampede Bønner.
Kom ca 1cm. vand i en gryde med salt og et skvæt hvidvins eddike. Damp bønnerne heri i 3-4 min. De skal stadig have lidt bid.

Den perfekte bøf:
Jeg vil til hver en tid foretrække at grille min bøf og helst over trækul, men gasgrill fungerer også og til sidst en pande hvis ikke grill er muligt.
Men fælles for alle stegemetoder er at det skal være rygende varmt så man får indkapslet al smagen i kødet.
Krydr kødet med salt og peber og kom på grillen med den krydrede side nedad og nedenfor ses tilberednings tiden pr. side alt efter hvilken stegning der ønskes.

Stegning af bøf:
Ca. 2 cm. tyk (250g)

Rød:             1,5 min. pr. side, hvile i 5 min.
Medium:      2,5 min. pr. side, hvile i 5 min. 
Weldone:     4 min. pr. side, hvile i 5 min.

Imens kødet hviler kan man lige tage 1 fed hvidløg og skære over som man lige gnider ovenpå kødet og en kvist rosmaring der pensles med. Giver god smag og en lækker detalje.

Anretning.
Nu skal hele retten samles og med så mange komponenter der alle skal laves lige før servering er det vigtigt at have timingen i orden, så saucen varmes imens kødet steger og fritterne friteres  imens kødet hviler.
Anret som på billedet med fritterne i en skål og det samme med saucen, så kan man jo selv tilføje den mængde man lyster.

Dette er en af livretterne og en sikker vinder hos familie og venner.

 


Kommentarer