Autentisk Kinesisk på restaurant Mongkok i Aarhus midtby

Det at finde en autentisk kinesisk restaurant i Danmark der ikke er baseret på kedelige buffeter og dybstegte kødretter er svært og har samtidig medført at vi som oftest definerer kinesisk mad som grill bar food. Hvilket jo er en decideret løgn, for Kina har et af de allermest velsmagende køkkener jeg kender til der er fyldt af smag, grøntsager og lyntilberedninger der giver plads til teksturer og råvarens egentlige smage. dette opdager man ikke rigtigt medmindre man har prøvet at rejse i Kina og det har jeg været så heldig at have prøvet.
Men nu er det så heldigt at Aarhus har fået en ny restaurant der opfylder ønsket om autentisk kinesisk køkken på adressen Ryesgade 30 midt på strøget i Aarhus.
Når man kommer ind i opgangen hvor restauranten ligger på 2. sal minder det mest om en helt alm. boligopgang og gør den derfor lidt besværlig at finde, ihvertfald at blive inspireret udefra.
Restaurant lokalet der denne lørdag aften var næsten helt tomt og egentlig forblev det, det meste af aftenen er dekoreret i ægte kinesisk stil med røde vægge og masser af figurer aftegnet rundt om på lofter og vægge. Egentlig ganske fin indretning, lige indtil man kan se direkte ud i baglokalet hvor der står alt muligt opmagasineret og en kolos af en sodavands automat på bardisken ud mod gæsterne, hvilket sikkert var ganske praktisk for personalet men ikke specielt æstetisk. Tilgengæld var belysning hyggelig og roligt, hvilket ikke er en selvfølge på asiatiske spisesteder der ofte priser lysstofrør der får ethvert restaurationslokale til at ligne en operationsstue.

Men nok om indretning, for det er jo maden vi er kommet for at få. Menukortet der kommer ind som en stor lamineret A3 side med billeder af alle retter, hjælper godt på vej hvis man er i tvivl om hvad man kan bestille.
Der er A la carté eller menuer og vi valgte at gå a la carté. Et stort og bredt udvalg af dim sum retter (små retter på kinesisk) og dumblings der er den asiatiske udgave af en ravioli og så nogle stegte retter af forskelligt kød, fisk og fjerkræ alt til meget overskuelige priser.

Vi valgte et bredt udvalg af dumblings, baozi (dampede boller med fyld) og et par stegeretter med nudler, kylling og grøntsager serveret på støbejerns plade. Dertil selvfølgelig den kinesiske øl Tsingtao der i Kina er en let øl på kun 3,5% men den vi fik serveret var på 4,6%.

Maden kom på bordet som den var klar og ved denne slags spisesteder kan vi godt lide at dele, så maden blev placeret midt på bordet og så er det ellers om at komme i gang med spisepindene. Først forskellige dumblings med henholdsvis barcuegris og nogle med svinekød, andre med rejer. Utrolig velsmagende og en god start.
Dernæst nogle Baozi der ikke rigtigt er mig, men mine medspisere der begge har boet og arbejdet i Kina af flere omgange elsker disse dampede boller.
Men der er jo bestilt mere mad og ind kommer så stegeretterne der stadig syder i deres jerngryder og jernplader og igen giver en dejlig smagsoplevelse og virkelig bringer en tilbage til Kina.
Retterne bliver også pænt præsenteret i de her bambusskåle man bruger til at dampe ting i og i det hele taget er der intet snusket over serveringerne eller over stedet som sådan.


På trods af nogle skønhedsfejl i lokalet og de små fordanskede tiltag for at please os danskere så er autenciteten tilstede og maden afspejler at der står en i køkkenet med stort kendskab til det kinesiske køkken, ja jeg vil næsten vove at påstå at han eller hun er kineser.
Men fancy og hipt det er stedet ikke, men skal det heller ikke være i min bog. Desværre var der ikke ret mange mennesker denne lørdag aften og man kan kun håbe at flere Aarhusianere for øjnene op for dette glimrende spisested.
Har man hang til kinesisk så er mongkok bestemt et besøg værd og med en regning på knap 800,- for 4 personer inkl. drikkevarer kan man ikke sige at det er dyrt, tvært imod så er det noget der passer til enhver pengepung, ja selv for studerende.


Kommentarer