Weekend på Dragsholm Slot, hygge, gourmet og forkælelse Part 3.


Lørdag aften og solen er gået ned over Dragsholm slot og kigger man på slottet udefra ser man den store hvide facade med hyggelig belysning i alle vindueskarmene og olielamperne markere indgangen til slottet.

Men nu galt det turens højdepunkt, middagen i Slotskøkkenet.
Vi ankom til slotskælderen som de første gæster denne aften og en tjener bød os venligt velkommen og førte os forbi det åbne køkken hvor brigaden med Claus Henriksen i spidsen stod klar til at servicere os.
I de underjordiske grotter var der kun opstillet borde til ca. 20 personer så der var masser af plads mellem bordene så man havde masser af ro omkring sig og det samme havde aftenens 2 unge tjenere der med en professionel ro ledte os igennem hele aftenen som startede med et glas champagne ledsaget af 4 små snacks anretninger med bla. rå grønkål med marinerede fjordrejer, grisini med rå kalvemørbrad, jordskokker med persillecreme og brødchips med en creme jeg ikke lige kan huske, vi skulle jo igennem 7 retter, da vi havde tilkøbt 2 ekstra retter så vi kunne få hele oplevelsen med.

Jeg vil ikke gå i detaljer med alle smagsindtrykkene da det ellers bliver et meget langt indlæg. Men en ting er sikker, velsmag perfektion og estetisk ynde, er kun få af de roser jeg har til overs for denne middag som på dette punkt ikke engang er gået i gang endnu, da dette kun er snacks.
Herefter fulgte lækkert hjemmelavet brød med 3 slags rørt smør af jordskok, brunet dild og porre.
Aldrig har jeg fået så lækkert smør man bare havde lyst til spise i et væld, især den med porre. Men 7 retter var stadig i vente, så mådehold måtte desværre blive valget. Men wow det her tegner godt.
1 Servering kom på bordet, rettens navn var æbleflæsk og her stopper alle sammenligninger med hvad vi for binder med æbleflæsk, flot ret med masser af sødme og fornemmelse af stegt gris som ikke var at finde i retten. Vinen til var også utrolig sød, nærmest helt dessertvins agtig og så var den fransk ligesom alle vinene var og  det var der bestemt ikke noget i vejen med, utrolige kompositioner vi var vidne til fra nu af.2. Servering var første og eneste fiskeret. Syltede svampe, rå og stegt blæksprutte, ræddiker, jordskokker og nødder. Jeg er ikke normalt en blæksprutte spiser men denne ret var udfordrende, svampet og ekstremt cremet i konsistens, der ville få de fleste ikke svampespisere til at løbe skrigende bort. Men kombinationen med de rå grøntsager og let stegte nødder gjorde retten komplet. Hertil en spids chardonay der på ingen måde smagte af det man kendetegner som en chardonay.

3. Servering der var en af de to retter der smagsmæssigt imponerede mest var denne kartoffel ret med en bouillon af vintergrøntsager, kartoffelbånd, sure perler og en stegte kartofler af en sort jeg aldrig har set før og så dildolie. Aldrig har kartofler smagt så godt som i denne ret og endnu et glas hvidvin var på bordet.

Som det jo nok ses så er det ikke bare for sjov når man snakker om fra fjord til jord til bord, grøntsager er i den grad i fokus og overskygger langt de kødindslag der er i menuen. Det er virkelig imponerende hvordan Claus og co. kan fremtrylle de smagsnuancer der træder frem i retterne og i den grad bruger alt hvad der findes af grønt, blade og urter der gror naturligt i naturen lige udenfor vinduerne på Dragsholm slot.

4 Servering der skulle repræsentere aftenens hovedret stegt andebryst, tørret tyttebær og brøndkarse og så en pure på ande lever, Igen er der kun at sige at alt hvad der kommer ud af det køkken er så præcist i smagene og bevist placeret på tallerkenen at man kun kan bukke og takke for at der findes folk der i den grad forstår at komponere mad og eksperimentere så vi andre bare kan sidde og nyde.

Maven er efterhånden ved at være fyldt godt op for portionsstørrelserne er lavet til mænd med en god appetit og der skal for mit vedkommende ikke efterlades noget på tallerkenen. Det smager simpelthen for godt til at lade noget blive på tallerkenen.

5. Servering blev den der slog benene væk under mig. Stuvet porre, sprødt brød og ramsløg og derudover syltede perleløg og fermenterede hvidløg. Hvis Claus Henriksen kunne stå i mit køkken hver dag så ville jeg være vegetar til evig tid, himmelsk er næsten det eneste ord der beskriver denne ret og samtidig også min helt absolutte favorit for aftenen.

Med 5 fantastiske serveringer plus snacks og brød var tiden kommet til desserterne 2 af slagsen skulle vi igennem først en karameliscreme med hasselnødder, malt grene, kørvel og estragon sauce. Meget anderledes og sjovt at prøve, ikke en ret jeg nogensinde selv kunne have fundet på.
Til at slutte denne fantastiske middag af blev det en ret af overmodne pærer, pæresorbet og marengs. Aftenen var fuldendt og på aller fornemmeste vis.

har man hang til god mad og i en klasse der går over alm. gourmet så er slotskøkkenet på Dragsholm slot med i en liga hvor kun restauranter som Noma og Geranium kan være med og hvorfor de endnu ikke har fået en Michelin Stjerne endnu kan man jo ikke forstå.
Men et besøg på Dragsholm slot er alle pengene værd og det er også den store pengepung der skal op, men når man kører derfra kan man ikke vente til måske at få chancen igen.

En karakterskala for denne oplevelse sprænger skalaen og kan ikke samenlignes med andre steder jeg har været, skulle lige være Ti trin ned i Fredericia.


Kommentarer