Surdej, bag lækkert brød med egen surdej.

Det er nemt, lækkert og hurtigt at lave sin egen surdej og lave lækkert smagfuldt grovbrød og rugbrød.
Der skal ikke så meget til for at lave en surdej, du skal kun bruge rugmel, fuldkorns hvedemel og vand.


Surdej:
6 dl Rugmel
2 dl Fuldkornshvedemel
5 dl vand

Bland ingredienserne godt sammen i en lufttæt beholder. Lad stå ved stuetemperatur i 2-3 dage indtil det begynder at lugte af gæret øl. Stil den i køleskabet endnu 3 dage inden den er klar til brug.
Herefter kan den holde sig i 14 dage i køleskabet og når du bruger noget af den spædes den resterende surdej op med tilsvarende mængde ca. 50%.
Når du ikke at bruge din surdej inden for 14 dage så smid 2/3 ud og bland en ny ud fra det resterende.

Surdej bruges typisk til rugbrød, men brug det i alm. gærbrød og lav nogle smagfulde grovboller og franskbrød.
Jeg vil løbende komme med nogle opskrifter med surdej.

Kommentarer